Dodeljeno 133,1 milion dinara za podsticanje izvoza

Bez autora
Jul 31 2011

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) dodelila je u petak u Skupštini grada Beograda domaćim izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima i udruženjima bespovratnu pomoć u iznosu od 133,1 milion dinara za podsticanje izvoza. U okviru 11. kruga Programa finansijske podrške izvoznicima koji se realizuje uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, sredstva je dobilo 169 kompanija i osam udruženja, u pojedinačnim iznosima od 200.000 dinara do dva miliona dinara po preduzeću, odnosno 20 miliona dinara po udruženju. Najviše sredstava namenjeno je za individualni nastup kompanija na međunarodnim sajmovima, odnosno 35 miliona dinara, za sertifikaciju upravljanja kvalitetom 20 miliona dinara, dok je za jačanje marketinških kapaciteta dodeljeno 17,5 miliona dinara. Za sertifikaciju proizvoda izvoznim preduzećima ove godine je opredeljeno 16,5 miliona dinara, dok je za istraživanje tržišta izdvojeno četiri miliona dinara.

Dodeljeno 133,1 milion dinara za podsticanje izvozaAgencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) dodelila je u petak u Skupštini grada Beograda domaćim izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima i udruženjima bespovratnu pomoć u iznosu od 133,1 milion dinara za podsticanje izvoza.

U okviru 11. kruga Programa finansijske podrške izvoznicima koji se realizuje uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, sredstva je dobilo 169 kompanija i osam udruženja, u pojedinačnim iznosima od 200.000 dinara do dva miliona dinara po preduzeću, odnosno 20 miliona dinara po udruženju.

Kako je iz Siepa-e saopšteno, najviše sredstava namenjeno je za individualni nastup kompanija na međunarodnim sajmovima, odnosno 35 miliona dinara, za sertifikaciju upravljanja kvalitetom 20 miliona dinara, dok je za jačanje marketinških kapaciteta dodeljeno 17,5 miliona dinara.

Za sertifikaciju proizvoda izvoznim preduzećima ove godine je opredeljeno 16,5 miliona dinara, dok je za istraživanje tržišta izdvojeno četiri miliona dinara.

Ove godine deset kompanija po prvi put je dobilo ukupno 11,8 miliona dinara za otvaranje predstavništva u inostranstvu, dok je udruženjima za istu namenu opredeljeno 17,4 miliona dinara, a za nastup na međunarodnim sajmovima 7,6 miliona dinara.

Najviše sredstava namenjeno je za projekte iz industrije informacionih tehnologija - 22,6 miliona dinara, elektronike i elektrotehnike - 15,8 miliona dinara, kao i za projekte hrane i pića - 13,9 miliona dinara, dodaje se u saopštenju.

Interesovanje preduzeća i udruženja za ovaj program bespovratne pomoći bilo veliko, s obzirom na to da se za učešće prijavilo ukupno 226 kompanija i deset udruženja. Ovaj program prvenstveno je namenjen uspešnim malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom robe ili pružanjem usluga namenjenih izvozu i trenutno nemaju većinsku zastupljenost na tržištima u inostranstvu, ali poseduju potencijale i dobre poslovne projekte.

Program finansijske podrške izvoznicima počeo je sredinom 2006. godine i do sada je za te namene isplaćeno više od 356 miliona dinara za 828 od ukupno prijavljenih 1.364 preduzeća. Najviše sredstava izdvojeno je za troškove sertifikacije i resertifikacije, učešća na međunarodnim sajmovima, kao i za izradu promotivnog materijala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik